Συναυλία & διάλεξη/σεμινάριο του καθηγητή κιθάρας και σολίστ Γιώργου Μπεχλιβάνογλου

yorgos bechnivanoglou

Το σεμινάριο απευθύνεται σε μουσικούς και μαθητές όλων των μουσικών οργάνων.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έως 15 Δεκεμβρίου 2017

δηλώστε την συμμετοχή σας ΕΔΩ


Πρώτα απ’ όλα τι είναι η μουσική γραφή;

Μια σύμβαση, μια συμφωνία, μεταξύ ανθρώπων όπως είναι η γλώσσα, τα μαθηματικά και άλλες τέτοιες συμβάσεις. Όλες αυτές οι συμβάσεις προσπαθούν να εξηγήσουν με κάποιο τρόπο την φύση και τα φαινόμενά της. Όλες όμως έχουν αδυναμίες και φτάνουν ως ένα σημείο το οποίο μπορεί να είναι πολύ κοντά στην εξήγηση αλλά ποτέ δεν φτάνει ακριβώς.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και στην γραφή και αποτύπωση της μουσικής σκέψης. Το μυαλό του μουσικού – συνθέτη φαντάζεται, σκέφτεται και μετά αποτυπώνει στο χαρτί. Κατά πόσο όμως μπορεί να αποτυπώσει την μουσική του όπως ακριβώς την φαντάζεται; Όποιος έχει προσπαθήσει να καταγράψει έστω και ένα μικρό κομμάτι που έχει συνθέσει μόνος του, έχει σίγουρα νιώσει τους περιορισμούς και τις αδυναμίες της γραφής. Έχει σίγουρα προσπαθήσει με διάφορους τρόπους να φτάσει όσο γίνεται πιο κοντά στην πραγματική του σκέψη και στο τέλος έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να γραφτούν αλλά υπονοούνται, εναποθέτοντας τις ελπίδες του, ότι ο ερμηνευτής που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου του θα τα καταλάβει και θα ερμηνεύσει ανάλογα.

Στη διάλεξη που θα δοθεί στις 21 Ιανουαρίου από τον καθηγητή και σολίστ κλασικής κιθάρας Γιώργο Μπεχλιβάνογλου, θα αναλυθούν θέματα της μουσικής γραφής, τι δεν μπορεί ή δεν είναι λειτουργικό να γραφτεί, πως υπονοείται και πως η κατανόησή του επηρεάζει καθοριστικά την εκτέλεση και ερμηνεία ενός μουσικού έργου. Μια διάλεξη που αφορά και απευθύνεται σε όλους τους μουσικούς και ερμηνευτές ανεξαρτήτως οργάνου.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.