Ωδείο Μυθωδία | “Μουσικήν ποίει και εργάζου” (Πλάτων)

Είμαστε μια ομάδα αφοσιωμένων μουσικών, έτοιμοι να κάνουμε ό, τι χρειάζεστε για την μουσική σας εκπλήρωση και αυτή των παιδιών σας.

Μαρουλία Κοντού

Ιδρυτής – καλλιτεχνική διεύθυνση

Η Μαρουλία Κοντού γεννήθηκε στον Πειραιά. Κατάγεται από την Πάρο και την Σαντορίνη. Μεγάλωσε στην Πάρο όπου πήρε και τα πρώτα μαθήματα πιάνου.

Συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στο πιάνο και στα  Ανώτερα Θεωρητικά της μουσικής στην Αθήνα. Είναι κάτοχος Διπλώματος Πιάνου με βαθμό Άριστα Παμψηφεί, Πτυχίου Αρμονίας, Αντίστιξης και Φυγής ,όλα με βαθμό Άριστα παμψηφεί. Επίσης είναι  μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διευθυντών Χορωδιών  Ελλάδος. Από το 2015 είναι ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Ωδείου «Μυθωδία» στην Πάρο. Συνεχίζει τις σπουδές της στη σύνθεση με τον μαέστρο και συνθέτη Νίκο Καριώτη.

Έχει παρακολουθήσει πολλά παιδαγωγικά σεμινάρια, σεμινάρια ψυχολογίας, καθώς και σεμινάρια διδασκαλίας πιάνου, διεύθυνσης χορωδίας και ορχήστρας  καθώς και  το Σύστημα Orff  στο  Mozarteum University of Salzburg Austria.

Χορωδιακά σχήματα και μαθητές της έχουν επανειλημμένως βραβευτεί  με  πρώτο βραβείο και χρυσό μετάλλιο σε  Πανελλήνιους Μουσικούς  Διαγωνισμούς. Η χορωδία της απέσπασε πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό της Χ.Ο.Ν.  τα έτη 2007,2012 & 2018. Η ίδια καλείται και ως μέλος σε κριτικές επιτροπές μουσικών διαγωνισμών.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς λυρικούς τραγουδιστές όπως οι Γιάννης Φίλιας, Δημήτρης Σιγαλός,  Ευδοκία Μωυσίδου, Σοφία Μάλαμα, Στέλλα Μάρκου κ.α. Με τον Δημήτρη Γούζιο –Α΄ κορυφαίο τσελίστα της Κ.Ο.Α., με τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, με τον βιολονίστα Ανδρέα Χανιώτη, με τον συνθέτη Κώστα Ρεκλείτη κ.α. Επίσης έχει συνεργαστεί με  τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, τον Παντελή Θαλασσινό, την Αναστασία Μουτσάτσου  & τον Πέτρο Δουρδουμπάκη. Έχει συμπράξει με την «Ορχήστρα των Κυκλάδων», τον μαέστρο Νίκο Κυπουργό  και με την «Underground Youth Orchestra». Έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ και συναυλίες όχι μόνο  στην Πάρο αλλά και στην Σαντορίνη, Αντίπαρο, Κάρυστο, Αθήνα, Θεσσαλονίκη,  Νάουσα Ημαθίας, Άμφισσα, Ιτέα, καθώς και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Έκανε την εμφάνιση της στην δισκογραφία τον Οκτώβριο του 2018 με συμμετοχή της χορωδίας της στο CD Μισοφέγγαρο Κυδώνι του συνθέτη Γ. Καγιαλίκου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος.

Έχει συνθέσει χορωδιακή μουσική, τραγούδια,  μουσική για ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με Πανεπιστήμιο UPUI School of Informatics and Computing / Indiana University, μουσική για πιάνο, έχει κάνει πολλές χορωδιακές μεταγραφές  κ.α.

Έχει συνεχή δράση και δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα  της Πάρου  και Αντιπάρου διοργανώνοντας φεστιβάλ  και συναυλίες σε συνεργασία με πολιτιστικούς  συλλόγους, την Κ.Α. Εφορία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, τον Δήμο της Πάρου, τον Δήμο  της Αντιπάρου και άλλους φορείς.

Πολλές από αυτές τις συναυλίες έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα όπως για την ενίσχυση του Γηροκομείου Πάρου, του Κέντρου Α.Μ.Ε.Α.Ι, του Συλλόγου για την περίθαλψη άγριων ζώων και πτηνών «Αλκυόνη», για την συλλογή τροφίμων για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  κ.α.

Εργάστηκε  στην Σχολή Μουσικής του Δήμου Πάρου από το 1998 έως το 2015. Δίδαξε πιάνο, θεωρητικά, μουσικοκινητική αγωγή και διηύθυνε με μεγάλη επιτυχία  την παιδική Χορωδία  της Σχολής και το φωνητικό σύνολο ενηλίκων. Το 2015 ίδρυσε την παιδική/νεανική  Χορωδία και Χορωδία ενηλίκων του Ωδείου Μυθωδία Πάρου.

Είναι παντρεμένη με τον Γιώργο Καβάλλη, είναι μητέρα δύο παιδιών και κατοικεί μόνιμα στην Πάρο.

Καλωσήρθατε! Αυτή είναι η ειδική ομάδα καθηγητών μας. Σας έχουμε πει ότι θα θέλαμε να σας ακούσουμε;
Μην διστάσετε να έρθετε σε επαφή μαζί μας!

Βασίλης Γούζιος

Βασίλης Γούζιος

Σαξόφωνο
Μιχάλης Ζαράνης

Μιχάλης Ζαράνης

Κρουστά
Αφροδίτη Βαζάκα

Αφροδίτη Βαζάκα

Φλάουτο
Κυριάκος Γκουβέντας

Κυριάκος Γκουβέντας

Βιολί

Ο Κυριάκος Γκουβέντας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966 όπου και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία δώδεκα ετών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο βιολί και τα θεωρητικά το 1991 (Ωδείο Βορείου Ελλάδος), ενώ παράλληλα απέκτησε το L.R.M.S. της Royal Academy of Music του Λονδίνου. Από το 1989 και εξής έχει διδάξει και έχει παραδώσει σεμινάρια σε πολλά ωδεία και μουσικούς φορείς. Ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής της Άρτας (Τ.Ε.Ι. Ηπείρου). Από το 2005 διδάσκει παραδοσιακό βιολί και συντονίζει μουσικό σύνολο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η συνεχής ωρίμανσή του, όσον αφορά το περιεχόμενο της ύλης αλλά και το σύστημα της διδασκαλίας της, αποτέλεσε τον κύριο λόγο για τον οποίο του ζητήθηκε από το London University και πιο συγκεκριμένα από την σχολή S.O.A.S. (Σχολή Ασιατικών και Αφρικανικών Μουσικών Σπουδών) να διδάξει σε σεμινάριο και εργαστήριο. Ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και παράλληλα έλαβε μέρος στη συναυλία Genius of the Violin, μαζί με βιολιστές απ’ όλο τον κόσμο, ως ιδανικός εκπρόσωπος της εκφραστικής ιδιοτυπίας και ιδιωματικής παράδοσης του βιολιού στη χώρα μας.

Δίδαξε επίσης στο φεστιβάλ βιολιού του Ile de France, στο Παρίσι, όπου συμμετείχε ως εκτελεστής. Με τη συστηματική διδακτική και εκτελεστική κατάθεσή του, τού δίνεται διαρκώς η ευκαιρία να διατυπώσει τη μουσική του άποψη σε μεγάλα αλλά και μικρά ορχηστρικά σύνολα. Σπουδαστές τον πλησιάζουν με στόχο την διαμόρφωση του εκτελεστικού τους ύφους, την εξέλιξή τους και την τεχνική τους κατάρτιση στο παραδοσιακό βιολί. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με όλους τους ευαίσθητους δέκτες, παράγοντες και λειτουργούς της ελληνικής λαϊκής, δημοτικής και παραδοσιακής μουσικής πραγματοποιώντας πλήθος συναυλιών, παρουσιάσεων και εκπομπών σε όλο τον κόσμο για περισσότερα από 20 χρόνια, ενώ η δισκογραφική του δραστηριότητα ξεπερνά τους 150 δίσκους μακράς διαρκείας. Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες μουσικής δωματίου και συμφωνικές ορχήστρες ως εκτελεστής και σολίστ (Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, Καμεράτα, Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά.), με μουσικά σύνολα παραδοσιακής μουσικής (Ορχήστρα Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, Ορχήστρα Χρόνη Αηδονίδη, Ορχήστρα Δόμνας Σαμίου κ.ά.), με πλήθος τραγουδοποιών και συνθετών (Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Σταμάτη Σπανουδάκη, Χρήστο Νικολόπουλο, Νίκο Κυπουργό, Διονύση Σαββόπουλο, Σωκράτη Μάλαμα, Μαρία Θωίδου, Νίκο Γεωργάκη, Νίκο Παπάζογλου, Παντελή Θαλασσινό, Βασίλη Καζούλη, Μανώλη Φάμελλο, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Θανάση Παπακωνσταντίνου, Πέτρο Δουρδουμπάκη, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη κ.ά.) και με κορυφαίους τραγουδιστές και μουσικούς, που αντιπροσωπεύουν τα ιδιαίτερα μουσικά χρώματα απ’ όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας. Τέλος, έχει επιμεληθεί πολλές από τις δισκογραφικές και έντυπες εκδόσεις του Αρχείου Ελληνικής Μουσικής, ενώ είναι μόνιμο μέλος του πολυσυζητημένου μουσικού συνόλου Primavera in Salonicο με τη Σαβίνα Γιαννάτου, καθώς και της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας, της οποίας είναι ιδρυτικό μέλος.

Έχει διδάξει παραδοσιακό βιολί τα τελευταία 20 χρόνια σε ιδρύματα του εξωτερικού και στην Ελλάδα. Δίδαξε στο ΤΕΙ Άρτας, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Ωδείο Αθηνών. Έχει διδάξει στα καλοκαιρινά σεμινάρια στον Άγιο Λαυρέντιο, στη Σύρο, στα Τζουμέρκα και στην Ικαρία.

Το Ωδείο

Είμαστε στα Κακάπετρα. Δείτε πώς μοιάζει όταν συνεργάζεστε μαζί μας.